A természet varázsolja a legszebb színeket és a legnagyobb ajándékokat az ember számára.
Az ember pedig megkapta hozzá a képességet, hogy üvegbe zárja mindezt a téli hónapokra.
A megmosott, előkészített paradicsomokat éles késsel az aljuknál keresztben kicsit bevágjuk, majd lobogó forró vízbe tesszük. Ettől nagyon könnyen le tudjuk húzni majd a héjukat.
Egy percig benn hagyjuk, majd kivesszük a vízből, és meghámozzuk. A csumájukat is kivágjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. A levét meghagyjuk!
Az előkészített, nagyon gondosan kimosott csavaros tetejű üvegekbe rakjuk a levével együtt, és jól lezárjuk.
Egy nagyobb méretű lábas aljára egy konyharuhát teszünk (emiatt majd nem zörögnek, táncolnak az üvegek), és beletesszük a megtöltött üvegeket.
Annyi langyos vizet engedünk a lábasba, hogy az üvegek “nyakáig” érjen, és feltesszük melegedni. Figyeljük, mikor kezdene forrni a víz, azonnal vegyük vissza, mert csak éppen gyöngyöznie szabad. Így hagyjuk 15 percet.
Kivesszük a vízből, és száraz dunsztba ( takarók, paplanok közé) tesszük. Ott hagyjuk kihűlni két napig.
És kész is!
Kisebb üvegekbe (200- 250 ml-es) érdemes rakni, hogy egyszerre elfogyjon. Ha mégis megmarad belőle használatkor, megbontva is néhány napig a hűtőben lehet tárolni.
kép és szöveg Kopiári Nelli
emtévé