Van nekünk egy udvariszakácsunk

 

Nem egyszerűen szakács, mert nem csak főz, hanem gazdálkodik is, igyekszik minden alapanyagot vagy maga előállítani, megtermelni, vagy olyan helyről beszerezni, ahol ellenőrizhető az alapanyagok minősége. A magyar mondás azt tartja: az vagy, amit megeszel. Ezt CSEH RÓBERT halálosan komolyan gondolja, ezért semmi olyat nem hajlandó beletenni a megfőzendő ételbe, ami nem egészséges az emberi szervezet számára.

60643_539752489383607_452296010_nboc

emtévé Hogy lehet ezeknek a magad állította követelményeknek folyamatosan megfelelni?

Cseh RóbertNehezen. De hiszem, hogy megfelelő körültekintéssel, kutatással, akarattal minden akadály legyőzhető még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy nem. Ilyenkor álljunk meg, gondolkodjunk és a szívünkre hallgatva cselekedjünk. Van egy nagyon jó mondás, ami igaz, Isten mindent megteremtett a Földön, csak le kell hajolni érte! Úgy gondolom, hogy ebben minden benne van, amit követnünk kell!

emtévé Mit gondolsz a magyar konyha tradícióiról?

1235924_241819552638640_1004503356_npc

Cseh RóbertEz egy összetett kérdés. Mi a tradíció? Mikortól él? A tradíció az, amikor azt a vonalat követjük, amit a szüleink mutattak, vagy a nagyszüleink, vagy a dédszüleink? Akkor csak húsleves és rántott hús menünk lenne természetesen sertésből, vagy csak csirkéből. Pár éve kutatom a magyarság, a hunok táplálkozását. Röviden: arra a következtetésre jutottam, hogy minden ma is megtalálható alapanyag akkor is létezett. Nem állítható biztosan, hogy a mostani magyar konyha nem egy átvett, vagy egy ránk erőltetett konyha. Gondoljunk arra, hogy a török uralom előtt – nem állítom, hogy minden társadalmi rétegben – ettünk borjút, libát, aztán a törökök kiszorították a konyhánkat a Székelyekhez és mivel nem egy sertés fogyasztó nép a török így a kizsákmányolásoknak köszönhetően megnőtt a sertésfogyasztás a magyarság körében, ami sajnos meg is maradt és a mai napig ez az egyik legkeresettebb húsféle. Tehát ki merem jelenteni, hogy tradíció nincs, mert nem alakulhatott ki, hanem inkább szokások, emlékfoszlányok arra vonatkozóan, amitől magyar a magyar. Ilyen például a kenyér. Természetesen Magyaros ételből van sokféle: Ilyen a Sokác (Köcsögösbab), vagy a Gulyás, De Nem biztos hogy abban az értelemben ahogyan én gondolok a tradícióra ezek a tájételek valóban azok.

12141569_549548778532381_8696753120509116520_n

emtévé Te alapvetően a hagyományos, egyszerű, ízletes ételeket főzöd, mégis mindig teszel bele egy pici csavart. Mondhatnám azt is, elvarázsolod valamivel.

Cseh RóbertEz számomra alapvető, úgy is mondhatnám, hogy zsigerből jön. Ez kicsit nagyzóan hangzik, de így tudom a legegyszerűbben leírni. Szeretem elolvasni a recepteket. Van nagyon sok olyan, amitől a „falra mászom” nem azért, mert én jobban tudom, hanem azért mert kivitelezhetetlen a leírás alapján. Úgy vagyok a receptírással, hogy azt egy kezdő is meg tudja csinálni. Így teszek én is. Lemegyek az alapokig és megnézem, hogy hogyan épül fel. Az egyediség abból adódik, hogy a saját gondolatomra formálok egy adott receptet. Tanulni nem szégyen, de ha valakinek nincsenek meg az alapok, akkor nem tud építkezni. A csavar mindenkor egy sugallat, Isteni szikra. Így tudok alkotni. Például ha fáradt vagyok, vagy náthás, vagy más gondolatok kavarognak bennem, soha nem állok neki a kenyér elkészítésének, mert a mondás igaz a kenyérnek lelke van. Ami számomra azt jelenti – egyébként minden ételnél -, hogy ha nem szeretettel készítjük nem is lesz finom. Ez természetesen az alapanyagoktól is függ de kényszerből főztem már rossz alapanyagból olyan ételt hogy szétszedték a tányért a repetáért! De hangsúlyozom: ez nem a vegetának köszönhető. Mert az ilyen alapanyag tilos, mert méreg. Szó szerint.

1006125_208808089273120_875669223_npc

emtévé Miért szoktál főzőversenyekre járni? Megmérettetés? Ismerkedés? Kihívás? Mi motivál?

Cseh RóbertEz a dolog régen motivált. Hajtott a vágy hogy győztes legyek. Eltelt pár évem és az udvariszakácskodásnak – és Istennek – köszönhetően ez inkább referencia munkákká alakult át. Egyáltalán nem érdekel már hogy díjazzák-e azt, amit főzök, csak az számít, hogy aki fogyasztja, annak jó legyen. Ha szakmailag elismerik, az csak arra ösztönöz, hogy érdemes eljárni versenyekre. Ilyenkor egyébiránt extra dolgok jutnak eszembe, olyan dolgok amiket más biztos nem készít.

kocsogosbab-fazekbanpc

emtévé Kiknek szeretsz főzni?

Cseh RóbertBárkinek aki elfogadja azt, ahogyan én készítem. Természetesen nekem is el kell fogadnom mások kívánságait például bálokon vagy esküvőkön. Gondolnom kell azokra is, akik nem esznek húst vagy glutént tartalmazó ételeket. Erről megvan a magam véleménye, de elfogadom, mert így fejlődöm, és meg is ismerhetnek.

emtévé Mi a nagyobb kihívás szerinted, sok embernek főzni, vagy kevésnek?

12118710_549549101865682_4321834985418861881_n

Cseh RóbertA legnagyobb kihívás jól főzni akkor, amikor olyat kell alkotni, ami miatt visszahívnak, vagy szájhagyomány útján elterjed a nevem. Egy embernek is kihívás főzni, ha nem ismerem. Nagy létszámnál általában menüben gondolkodunk, amit kvázi el kell fogadnia a vendégeknek. Viszont itt nagyobb a „zsűri” és mindennek jónak kell lennie, mert kritikusok, ami nem baj. Szeretem a kihívásokat!

emtévé Kin, kiken teszteled le az új ötleteidet?

hortobagyi-tarhonyapc

Cseh RóbertElső lépés, fejben megfőzni egy adott ételt. Utána valóságban meg kell alkotni. Szó szerint. Nekem is volt nem egyszer hogy nem sikerült egy-egy étel. De szerencsére van önkritikám, ha nem lett jó, nyilván nagyközönség elé sem kerül vagy legalábbis nem abban a formában. A legnagyobb tesztelőim a barátok és a család.

emtévé A családod mit szól hozzá, hogy főzöl?

Cseh RóbertÖrülnek. A feleségem főként, mert olyat ehet, amit még soha, vagy nem a megszokott módon. A gyermekeim pedig azért, mert kiskuktáim lehetnek. Szeretnek segíteni. És meg is csinálják, amit kérek. Ügyesek!

emtévé Mi vonzó számodra egy konyhában?

944294_259567080863887_1530622136_npc

Cseh RóbertMinden, ha olyan, ami nem ütközik az elveimmel, vagy a lelkemmel harmóniában van. Szeretem a régi dolgokat a modernnel ötvözni. Mivel konyháról van szó, szeretek agyagedényben, sparhelten főzni, de egy piskótát szívesebben készítek légkeveréssel, elektromos sütőben. A konyhatechnológia sokat változott elődeinkhez képest és lehetőségeimhez mérten ki is használom.

emtévé Melyik a kedvenc konyhai eszközöd?

Cseh RóbertA kés és a csipesz. Nagyon nagy segítség mindkettő a konyhában. Van egy mondás, amit szeretek: rossz penge nincs, csak rossz harcos. És ezt mindenki értse úgy, ahogy szeretné.

emtévé Szerinted egy receptet el lehet ugyanolyan ízűre készíteni, ha több ember főzi meg?

Cseh RóbertNem. Hiába egyforma az alapanyag, hiába pontos a recept leírása, soha nem lesz két vagy több embernek ugyanolyan az étele. Itt a lélek a döntő. Nincs két egyforma ember, ezért lélek sem, következésképp étel sem.

linzerbonbon-felvagva

emtévé Én például nem szeretek recepteket pontosan készíteni, muszáj mindig valamit improvizálnom. Néha abból, ami épp van otthon. Téged zavar, ha nem pont úgy készítenek el egy ételt, ahogy elképzelted?

Cseh RóbertA lényege pont az a recepteknek – legalábbis számomra, olvasóim felé közvetítve -, hogy szárnyaljanak, hiszen a receptek csak útmutatások. Természetesen, ha követik ahogyan én leírom, akkor is sikerülni fog, de akkor nem a sajátjukat, hanem az én ételemet fogják enni. Fontos sajátunkénak érezni azt, amit készítünk és ehhez a magunk ízlésének megfelelően kell készíteni.

emtévé Képes vagy egy ételt mindig ugyanúgy, elkészíteni, hogy mindig ugyanolyan ízű legyen?

Cseh RóbertNem. De ez így jó. Ezért ehetünk minden alkalommal mást, ami csak alapjaiban ugyanaz. Mindig kísérletezem új dolgokkal, új ízekkel. Keresem azt az ízt, ami még nem volt, ahogyan még senki sem készítette el. Ez fontos, felemelő, és jó dolog. Ezen az elvi síkon haladva tökéletesíthetjük az érzékeinket és alkothatunk mindig kiváló ételt.

kocsogosbabpc

emtévé Második könyvedre készülsz, az elsőt – mily vicces fordulat – velem közösen írtad, Lélekemelő receptúra címmel a te receptjeiddel jelent meg. De miről szól a következő? Azért kérdezem, mert ez most még előttem is titok.

Cseh RóbertEz egy szigorú könyv. Komolyan. Isteni sugallatra meg kell íródnia, hogy az emberek megtanulják tisztelni azokat az alapanyagokat, amiket a szájukba vesznek táplálékként. Elmesélem az alapvető dolgokról – mint például víz -, hogy hogyan, miként működik viselkedik, közben egy egy alapanyagról írok részletesen. Szerintem hiánypótló, reform könyv lesz, ami rendet rak mind fejben, mind lélekben. Fontosnak érzem, hogy aki elkezd főzni, tisztában legyen azzal, hogy miből főz, építi a szervezetét, vagy rombolja. Valakinek meg kell mondania az igazat erről, mert úgy gondolom, elég volt az emberek ételekkel, és alapanyagokkal történő mérgezéséből.

13439135_652396884914236_644621558917563752_n

emtévé Isten nagyon fontos számodra. Mindig tudsz erőt meríteni belőle?

Cseh RóbertIsten az egyetlen, aki szellemileg, lelkileg fontos. A szívemben vannak a családtagok, a gyermekeim, barátok de a lélek az egy azaz EGY, az Isteni Rend-Szer része. Csak Istenből merítkezve tudok alkotni. Ha rutinmunka van – tea, zsíroskenyér, húsleves, sülthús – “szabadkezet ad”, de ha nagyobb a tét, erősebben érzem jelenlétét, mert tudja, hogy mellettem kell állnia. Ez nem azt jelenti, hogy máskor nincs velem, de a szabad akaratból kiindulva tudja mikor van nagyobb szükségem rá. Ilyen amikor megszáll az ihlet, és olyat alkotok, amit még senki nem csinált. Isten jó, és soha nem szabad kételkedni jóságában, erősségében, nagyságában. Mi vagyunk a mag ő pedig egy nagyon jófej kertész, aki mindenre gondol. Rajtunk múlik, hogy megnézzük-e mi van a szabad ég alatt, vagy a földben maradunk. Ezért is érdekes a mondóka: Csiga-biga gyere ki Ég a házad ide ki… Nem a háza ég, hanem az Isten az ő háza, és mindent mi jó, megkap! Én mindenkinek azt mondom, ha őszinte gondolatokkal készíti az ételt, letisztult költészet jelenik meg a tányérokon és mindenki hálás lesz érte, aki megkóstolja.

szöveg Pálfalvi Dorottya
emtévé