ELZÁSZI KÖRTETORTA

 

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg vaj
  • 16 dkg porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor (2 dkg)
  • 1 db citrom
  • hozzávaló3
  • 1 csipet só
  • 3 tojássárgája
  • 6 db körte
  • 10 dkg babapiskóta
  • 6 dkg puha mazsola
  • 2 tojás
  • 2 púpos evőkanál vaníliás pudingpor
  • 4 dl tejszín
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • fahéjas porcukor
  • 1 evőkanál mandulaforgács.

Elkészítés

A lisztet 20 dkg vajjal, 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, 1 csipet sóval és 1 tojássárgájával összegyúrjuk.
Fóliába csomagoljuk, fél órára hidegre tesszük.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk, sűrűn bevagdossuk őket, és megkenjük a citrom levével, hogy meg ne barnuljanak.
Egy 30 cm átmérőjű sütőformát kikenünk vajjal, beszórjuk liszttel. A tésztát lisztezett munkalapon korong alakúra nyújtjuk, a formába terítjük-nyomkodjuk, villával megszurkáljuk.
Az aljára tördeljük a babapiskótát, belefektetjük a körtéket, a közökbe szórjuk a mazsolát, végül meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal.
2 tojást és 2 tojássárgáját simára keverünk 6 dkg porcukorral, a pudingporral és a tejszínnel, a körték tetejére öntjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük.
A baracklekvárt felforrósítjuk, áttörjük, és azonnal megkenjük vele a sütőből kivett torta tetejét.
Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral és mandulaforgáccsal, tortaszerűen szeleteljük.

kép Pataki Takács Edit
emtévé