Hozzávalók
- 1 egész csirkemell
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
A mártáshoz
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg ementáli sajt
- 5 dkg kékpenészes sajt
- só, bors
- bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
A tésztához
- 1 tojás
- 1 szem főtt burgonya
- só
- annyi liszt amennyit a tészta felvesz
- 1 ek olaj
Nyújtható, lágy tésztát kell kapnunk.
Elkészítés
Felrakjuk a burgonyát egészben főni.
Ha megfőtt megpucoljuk, összetörjük és langyosra hűtjük.
Egy tálban összedolgozzuk a tészta alapanyagait és letakarva pihentetjük.
Közben egy lábasban, fedő alatt vizet forralunk.
Felaprítjuk a hagymát és a csirkemellet, tisztítás után felkockázzuk.
Egy edényben a hagymával megpirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk és belezúzzuk a fokhagymát is.
Kevés lével felöntve készre főzzük.
A sajtmártáshoz egy edénybe öntjük a tejet, a tejszínt, a reszelt sajtokat, sózzuk, borsozzuk.
Felfőzzük, majd hozzáadjuk a penészes sajtot, a fokhagymát, és a finomra vágott friss bazsalikomot is.
Krémesre sűrítjük.
Az enyhén sós, forrásban levő vízbe evőkanállal gombócokra szaggatva, készre főzzük a tésztát majd leszűrjük leöblítjük, és forrón tálaljuk.
kép és szöveg Cseh Róbert udvariszakács
emtévé