Hatlapos

 

Hozzávalók a tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 8 dkg mangalica zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 20 g szalalkáli
  • 2 dl tej

Hozzávalók a karamellkrémhez

  • 30dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 l tej
  • 20 dkg vaj

Elkészítés

A lisztet a zsírral, a cukorral elmorzsoljuk.
A tejben a szalalkálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk.
Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre.
A tésztát 6 felé vágjuk.
Cipókba gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük 8-10 perc alatt 200 fokon (gázsütő). (Vigyázat, hamar megsülnek!)

A krémnek a lisztet csomómentesen elkeverjük fél deci tejjel és félretesszük.
A cukrot aranybarnára karamellizáljuk, felöntjük a maradék tejjel, majd felforraljuk.
A felolvadt karamellbe öntjük a liszttel elkevert tejet, visszatesszük a tűzre és állandóan keverve sűrűre főzzük.
Ha besűrűsödött, kanalanként hozzáadjuk a vajat.
Langyosra hűtjük, s megtöltjük a lapokat.
Másnapig pihentetjük hogy jól megpuhuljon.

kép és szöveg Pataki Takács Edit
emtévé