Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.
A kenyér úgy is alap élelmiszer ha igazi.
Semmi csicsa, itt egy egyszerű recept udvariszakács módra
Hozzávalók:
- 1 élesztő
- 1 kg bio fehérliszt (ez lehet tönkölyliszt is)
- 3 ek libazsír, vagy 6 ek. hidegen sajtolt növényi olaj
- 1 kis fej lilahagyma
- ízlés szerinti bányasó
- 4 dl langyos víz
Elkészítése kétféleképpen történhet:
Az első egyszerűbb verzióban nem futtatjuk az élesztőt. Minden egyéb művelet megegyezik a második móddal. A hosszabb ideig tartó módszerrel a következőképp szoktam csinálni: 2 dl langyos vízben “feloldom” az élesztőt. A liszt 90 %-át egy nagy tálba szitálom azért, hogy levegőt kapjon, így könnyebb tésztát kapunk. Ebbe a liszt halomba mélyedést teszünk és a feloldott élesztős vizet beleöntjük. A “kráter” széléről kevés liszttel megszórjuk, majd letakarva szobahőn egy éjszakát hagyjuk “dolgozni”. Reggel egy kevés vízben (1dl) csipet sót feloldunk, félrerakjuk. A tésztát ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a zsiradékot (vagy olajat) és a finomra vágott lilahagymát. Alaposan kidolgozzuk és ha szükséges a másik fele (2dl) langyos vizet is hozzáadjuk. Legalább 20-30 perc dagasztást igényel. Ez alatt nem nyújtható, lágy, selymes felületű tésztát kell kapnunk. Formázzuk lisztes kézzel, majd takarjuk le fél órát. Ezután bemelegítjük a sütőt 170 fok körüli hőmérsékletre. A kelesztés után néha átgyúrom lágyan és sütő papíros tepsire formázom, máskor formázva rakom sütőre és úgy kelesztem. Bevagdossuk pár helyen, majd a sós oldattal lekenjük. Ezután 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült kivesszük, és szintén megkenjük a sós oldattal. 5-10 percre hűvös kőre rakjuk a tepsit, majd kiemelve deszkán teljesen kihűtjük.
A fent leírt recept kipróbált módja a kenyérkészítésnek. Mindig puha, omlós a kenyér. Előnye hogy egészséges, ha a megfelelő alapanyaggal dolgozunk. Ebből a kenyérből (mivel semmiféle mesterséges adalékot nem tartalmaz: így pl állományjavító, térfogatnövelő) elég 1-2 szelet az ételhez. Természetesen megfelelő hőmérséklet mellett megsüthető kemencében vagy sparhertban is!
Mindenkinek sikeres kenyérsütést kíván
Cseh Róbert udvariszakács
kép Edit Álomvilága
emtévé