Körömvirág kenőcs házilag

 

Amióta először próbáltam ilyen (akkor még vásárolt) kenőcsöt, azóta az egész családom ezt használja mindenre, ami bőrrel kapcsolatos! A repedező szájtól, a sebápoláson, az aranyeren, a bébipopón keresztül, a neurodermitiszig mindenre jó.

A krém nagy előnye még, hogy gyakorlatilag ehető.

Tehát ha az ember lenyalogatja a szájáról, vagy a gyerek keze ügyébe kerül és belekóstol, semmi galibát nem tud okozni.
Összetevőlistája átlagos kenőcsökével összevetve gondolom magáért beszél.

a krémhez kell

  • 200 g gyapjúzsír
  • 20 g méhviasz
  • 100 g körömvirág macerátum

A gyapjúzsírt gyógyszertárból lehet beszerzni, ha van, akkor finomítatlant (a sárga áttetszőset, nem a fehéret). Mi grammonként 11 forintért vettük. A méhviasz nekünk ismerős méhésztől van, de azt is lehet gyógyszertárban kapni.

A macerátum elkészítéséhez szükség van szárított körömvirágra és olajra. A körömvirág saját volt, az egész fejeket lecsipkedtük és szabad levegőn megszárítottuk. Olajként mi olívaolajat választottunk, mert az nem avasodik könnyen, és mindig van itthon.
A macerátum elkészítése nagyon egyszerű, kell egy befőttes üveg, amit megtömünk a szárított körömvirágokkal. Addig töltjük és nyomkodjuk, amíg jól összetömörödik és megtelik az üveg. Majd nyakon öntjük az olajjal, úgy hogy az üveg szinte csordultig legyen. Alaposan rázárjuk a kupakját és egy hónapig hagyjuk ázni úgy, hogy közben (pár) naponta alaposan összerázzuk.
Ha letelt a hónap, leszűrjük. Ehhez szükségünk van egy nagyon sűrű, finom szűrőre, amin átnyomkodjuk, átpréseljük, hogy minél kevesebb értékes olaj vesszen kárba. Kész is a macerátumunk.
Én egy 170 ml-es üvegben csináltam ahhoz, hogy 100 g olaj legyen belőle.

A krém elkészítéséhez kell egy pici edényke, amiben melegíteni tudunk. Ebbe beletesszük a gyapjúzsírt és a méhviaszt és lassú tűzön addig melegítjük, amíg mindkettő teljesen felolvad. Az macerátumot folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük. A még meleg és folyós könnyen át tudjuk önteni az előzőleg előkészített tárolóedénykéinkbe, majd hagyjuk bennük megszikkadni. És kész is vagyunk. Én javasolnám több kisebb tégelykébe szétosztani és az éppen nem használtakat hűvös sötét helyen tárolni.

Nagyon kiadós! Tehát, ha valaki nem a nagy családot szeretné vele ellátni, akkor felezze, harmadolja a receptet!

kép és szöveg VikLett
emtévé