Szilveszteri rackapörkölt szabadtűzön

 

Alakul néha úgy, hogy a mélyhűtő elnyel ezt – azt.

Azon gondolkodtam, hogy méltó étellel kellene megünnepelni az év utolsó napját. Engem mint szakácsot és mint családapát már nem izgat a bulizás, az ivászat. Inkább egy – a nevemhez méltóan – jól elkészített étel hoz”lázba”.
Így jött az ötlet hogy megfőzöm a fazekas barátomtól kapott drótos fazékban a mélyhűtő mélyén rekedt rackahúst, méghozzá kint a szabadban az udvaron.
Ennek az elkészítését rábízhatnám mindenki fantáziájára, tudására, de azért némi útmutatást szeretnék adni hozzá.

Sokan nem szeretik a birkát, mert “faggyú íze” van – mondják.

Igen. Annak, amelyik hús nincs kellő odafigyeléssel megtisztítva. A jó szabadtűzi pörkölt több féle húsrészből áll, és csontot is tartalmaz, az egyéb hozzávalókon kívül. A pásztorvilágban nagy hagyománya van ennek az ételnek is.
Én most kicsit eltértem a hagyományostól és ragusan, azaz zöldségesen főztem meg.

Hozzávalók

  • 3 kg 2-3 féle rackabirka hús (biopiacon vagy jobb piacokon kapható)
  • 15 dkg apró kockára vágott füstölt szalonna
  • 3 ek olaj
  • 1 kisebb üveg lecsó
  • 3 közepes szem burgonya
  • 2 szál répa
  • 2 marék borsó
  • 1 marék aprított petrezselyemlevél
  • 1 kg vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • kakukkfű
  • babérlevél
  • rozmaring

Elkészítés

Ezúttal úgy csináltam, hogy külön készítettem el a pörkölt alapot mivel a köcsög lényege hogy zárt térben fő meg a hús, és egyéb hozzávalói. Nagyjából tisztában kell lenni vele, hogy mi mennyi idő alatt fő meg, ezért azokat később kell a pörkölthöz tenni.
Tehát megcsináljuk a pörkölt alapot. “Kiolvasztjuk” a szalonnát, majd hozzáadjuk az olajat. Rárakjuk a vöröshagymát majd szakaszosan pároljuk.
Félrehúzzuk és megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük kevés vízzel és beleöntjük a köcsögbe.
Erre pakoljuk a kockázott húst és csontokat.
Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, babérral, a fokhagyma felével.
Lefedjük és forralásig főzzük. Megkavarjuk és megkóstoljuk, ha kell fűszerezzük ízlés szerint.
Ha félig puha a hús akkor belerakjuk a lecsót, ezt azért ilyenkor mert a paradicsom savas és ha az elején rakjuk bele akkor összerántja a hús szerkezetét és nem engedi megpuhulni.
Ha majdnem puha a hús, rakjuk bele a kockázott répát, burgonyát.
Ha kell sózzuk és legyen egy kis leve is.
Hozzárakhatjuk a másik fele zúzott fokhagymát is.
Ha teljesen megpuhult rakjuk hozzá a borsót és az aprított petrezselymet és 3 percig forraljuk készre.
Tetszés szerinti körettel, friss kenyérrel, házi savanyúval tálalhatjuk.

A köcsög – egyes vidékeken fazék – használata

Nem ajánlott tűzbe rakni!
Tűz, vagy erős parázs mellé helyezzük úgy, hogy a kezünket a köcsögre téve toljuk a tűz felé. Amíg a kezünk bírja addig kell tolni, majd ott hagyni. Átmelegszik kellő képpen.
Fél-egy óránként 180 fokkal fordítsuk meg és főzzük tovább. Ha kész az étel, ne a köcsög fülét hanem vastag ronggyal az oldalát fogjuk.

Még egy jó tanács

Annyi lé legyen az ételen, hogy ne égjen le a hőtől, és azt is vegyük számításba hogy a köcsög több órán át forró marad.

Kívánok nagyon jó étvágyat az elkészült ételekhez és Áldott Szeretettel teljes esztendőt!

Cseh Róbert udvariszakács
emtévé