Ez amit most mutatok, egy Palóc jellegű leves, szabadon átköltve udvariszalács módra.
Az eredeti recept ürühússal készül, és sok más alapanyagot is használtak hozzá.
Hozzávalók
- 1 kg bárány vagy borjú vegyeshús
- 30 dkg burgonya
- 40 dkg zöldbab
- só, bors
- babérlevél
- pirospaprika
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek zsír vagy 1 ek olaj
Elkészítés
A finomra vágott vöröshagymát zsíron vagy olajon megpirítjuk, pirítás közben fűszerezzük köménnyel babérral, sóval és borssal, majd rádobjuk a felkockázott húst.
Fehéredésig pirítjuk, ezután kiereszti a levét a hús.
Amint ez a lé elfőtt, fokhagymát rakunk a húsra és elkeverjük.
Ezután pirospaprikával megszórjuk amit szintén elkeverünk, majd egy kis vízzel, vagy alaplével felöntjük (kb 2dl).
Ezt követően fedő alatt elfőzzük a levét, majd újra felöntjük egy kevés lével. Ezt addig csináljuk, míg a hús félpuha.
Ekkor hozzáadjuk a kockázott burgonyát és a zöldbabot.
Felöntjük lével, amint forr megkóstoljuk, és utána ízesítjük, mert a burgonya sóelvonó.
Van, aki külön főzi meg a burgonyát meg a babot, de szerintem így a pörkölt ízanyagai belefőnek a babba és a burgonyába és ettől finomabb lesz.
Amint a leves elkészült, pirospaprikás rántással sűrítjük. Ezt még egyszer felforraljuk.
Tipp
Tálaláskor megszórhatjuk friss petrezselyemmel, tárkonnyal és kínálhatunk mellé tejfölt.
Cseh Róbert udvariszakács
emtévé