A dödölle felvidéki étel, ízes, nagyon szaftos, itt-ott pirult galuska.
Régi jó recept, már nagyanyáink is így készítették. Megéri kipróbálni, jobb mint a hagyományos köretek.
Hozzávalók
- burgonya
- só
- liszt
- zsír
- hagyma
Elkészítés
Elkészítésénél a burgonyát nyersen meghámozva és kockára vágva, kevés, gyengén sós vízben főzzük meg, törjük össze és a megmaradt levét egy csészébe öntsük le. A burgonya közé világosra pirított lisztet keverünk, s főzőlevéből kicsit visszaöntve, sima masszát kavarunk. Legyen jó tömör, különben szétmállik a zsírban.
Egy lábasba kevés zsíron hagymát pirítunk (esetleg megpaprikázzuk) és ebbe forró zsírba mártott evőkanállal beszaggatjuk és óvatosan megforgatjuk a nagy galuskákat. A tésztafélét hagymás zsír helyett kb. 1 dl tejföllel elkevert zsírban is megforgathatjuk.
kép és szöveg Vizi Müller Katalin
emtévé