Olaszos pásztor pite

 

Van ez a nagyon-nagyon angol étel, a világhíres shepperd’s pie (sepördsz páj), magyarul pásztor pite.
Az angol verzió egy (bármilyen) ragu, de főleg sörben főtt, és az alap zöldségeikkel (répa, szárzeller) összefőzött húsos ragu. A hús lehet darált vagy felkockázott marha, sertés, bárány, avagy ezek vegyesen.
Krumplipürével betakarva sütőben sütik ropogósra.

Az én verzióm teljesen más, csak a formáját ihlette az eredeti. Olaszos fűszerezésű, reszelt zellergumóból és darált sertés húsból készült ragu (na, ez maradt). Krumplipüré helyett a méltánytalanul elfeledett puliszkát (divatosabban polenta – az olaszok hívják amúgy így), avagy kukoricadarából készült krémes kását használtam. Mert hogy ez valami csudás, lágy, selymes. Igazán használhatnánk többször is. Gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Tökéletes köret bármilyen szaftos ételhez. Ha kihűl kissé megdermed, de ne riadjunk meg tőle, mert ezt is fel tudjuk használni később úgy, hogy hasábokra vágjuk és forró vajban, egy serpenyőben minden oldalát ropogósra sütjük. Kívül elképesztően ropogós, belül krémes lesz. Egyszerűen mennyei nassolni való, de akár további ételek kísérője is lehet.

Hozzávalók

  • 0,5 kg darált sertéscomb
  • fél zellergumó
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 db kockázott paradicsom konzerv
  • 2 dl paradicsomlé
  • só, bors
  • kakukkfű, oregánó, rozmaring
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csésze kukoricadara
  • 2 csésze víz (vagy fele víz, fele tej)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg parmezán

Elkészítése

Az olajon futtassuk meg a hagymát, adjuk hozzá a vékonyra reszelt zellert, majd a darált húst.
Fűszerezzük sóval, borssal, a fűszernövényekkel, és a szétnyomott fokhagymákkal.
Pirítsuk fehéredésig, majd öntsük fel a paradicsomokkal, és a paradicsomlével is.
Hagyjuk forrni, amíg szép sűrű ragut nem kapunk.
Amíg ez fő, addig készítsük el a puliszkát.
Olvasszuk meg a vajat (ez fontos, mert ettől lesz finom krémes), majd öntsük bele a kukoricadarát.
Ezután öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk.
Folyamatosan keverjük, mert mikor már besűrűsödik, akkor úgy bugyog, mint a láva, és ha kicsap a kezünkre, akkor ez a forró krém nagyon tud égetni.
Ha túl sűrű lenne, akkor nyugodtan adjunk hozzá még vizet. De csak óvatosan, ne legyen túl híg, mert az sem jó. Hamar elkészül, kb. 10-15 perc alatt.
Reszeljük bele a parmezán 2/3-át, keverjük össze és már kész is!
Egy tűzálló tálba öntsük a ragut, majd a puliszkát simítsuk a tetejére.
Reszeljük a maradék parmezánt az egészre, majd toljuk be a sütőbe 15-20 percre, épp annyira, hogy a sajt megolvadjon és kicsit megpiruljon a piténk.
Melegen tálaljuk.

kép és szöveg Vizi Müller Katalin
emtévé