Mentás vöröslencse krémleves, magvas ropogóssal

 

A 2016-os Hortobágyi Daru Fesztivál díjnyertes levese

Olyan ételt kellett alkotnom egy Hortobágyi versenyre, ami a darvak vonulási útvonalán található valamely ország ételét mutatja be, de a megadott alapanyagok valamelyikéből minimum kettőt tartalmaznia kellett. Még egy fontos kritériumnak meg kellett felelni. Az pedig nem volt más, mint az országok megjelölése. Két országot jelöltek ki: Magyarországot és Törökországot. Ennek tudatában kezdtem gondolkodni az ételen. A Törököknek van hasonló nemzeti ételük csak ők citrommal adják meg az étel savasságát, paradicsom pürével főzik, és paprikás vajjal locsolják meg tálaláskor. Ropogós és egyéb levesbetét náluk nem kerül felszolgálásra az ételhez. Én ezt a levest gondoltam újra és a török vonalon maradva alakítottam át magyarrá!
Akik kóstolták, aok szerint az elkészült étel megállíthatatlan vágyat gerjeszt a szervezetben a további adagok elfogyasztására, további érdeme, hogy az ételt vegetáriánusok is fogyaszthatják!

A krémleves alapanyagai

  • 20 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy vagy 2 kisebb szem burgonya
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • Só, bors
  • 1 babérlevél
  • pár friss mentalevél
  • 5-6 levél friss bazsalikom
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • 5 dkg vaj
  • olaj

Hozzávalók a ropogóshoz

  • előkovász 2-3 ek
  • 1 szem főtt, majd összetört burgonya
  • 3 ek olaj
  • hántolt, sótlan napraforgó mag
  • 1 tojás
  • liszt

Elkészítés

Az előkovászt úgy készítjük, hogy 2 dkg élesztőt 1-2 dl langyos vízben feloldunk, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ezt szobahőmérsékleten 6 órán át érleljük letakarva.
Ha elkészült a kovász, akkor egy deszkára 20 dkg lisztet borítunk, ebbe mélyedést alakítunk ki, majd óvatosan bele öntjük a kovászt. Behúzzuk a lisztet a kovászra. Rákanalazzuk a burgonyát, olajat, sózzuk, majd elkezdjük dagasztani, gyúrni. Ez a művelet nagyjából 20 perc. Szép selymes lágy, de nyújtható tésztát kell kapnunk.
Kinyújtjuk fél cm vastagra, mindkét oldalát lisztezve, majd kb 1-2 cm vastag csíkokra vágjuk. Sütőlemezre rakjuk őket. Megkenjük felvert tojás sárgájával, majd megszórjuk a maggal. Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, kitesszük hűlni.

A leves

Most hogy a nehezén túl vagyunk, és hülnek a ropogós rudacskáink, elkészítjük az ízes lencselevest.
A finomra aprított vöröshagymát olajon, kevés sóval pirítjuk. Erre a felkockázott burgonyát, és répaféléket rászórjuk. A babérral, borssal és sóval ízesebbé tesszük, majd belezúzzuk a fokhagymát. Kicsit pirítjuk, majd az átmosott lencsét is rárakjuk. Nagyjából 8 dl meleg vízzel felöntjük, amit felforralunk. Kóstoljuk, és ha kell sózzuk még. Beletépkedjük a bazsalikomot, és a zöldségeket puhára főzzük. A lencse és a burgonya sűrít, ezért ha nagyon besűrűsödik, akkor 1-2 dl vízzel hígitsuk fel. Ha minden puha ( kb 15-20 perc), akkor húzzuk félre.
Keverjük fel a joghurtot (ez adja a leves savasságát), majd kevés forró levessel keverjük át (hőkiegyenlítés gyanánt), öntsük bele a levesbe, ezután turmixoljuk le a levest, vagy szitán törjük át. Végül alaposan keverjük el benne a vajat (krémesebbé, selymesebbé teszi az állagát).
Tálaljuk forrón frissen szedett és finomra aprított mentalevéllel, és kínáljuk mellé a friss, házi ropogóst.

Jó étvágyat!

Cseh Róbert udvariszakács
emtévé