Ha az ember egészséges, jó minőségű élelmiszereket fogyaszt, nagyon kis mennyiség is elég.
Nem mennyiséget kell enni, hanem minőséget, ami tele van tápláló életenergiával.
Aki így táplálkozik, az nem hízik el, energikus, erős marad a szervezete, és szinte soha nem lesz beteg.
Tapasztalatból beszélek, a három lányom kicsattan az egészségtől.
KENYÉR
Bánkúti búzából teljes kiőrlésű liszt. Erdélyi és Bakonyi kovász keverék ami már több mint 15 éve nálunk van, családtagnak számít.
Langyos vízben feloldjuk, és bedagasztjuk.
Minimum hat órát hagyjuk kelni.
Teljes kiőrlésű liszt használatánál nagyon fontos ezt a hat órát betartani, mert különben a fitinsav nem tud lebomlani, ami akadályozza a B vitaminok felszívódását.
Hat óra elteltével kivesszük belőle a jövő heti kenyér kovászát, 1 kg héjában főtt krumplit áttörünk, sózzuk, ízlés szerint fűszerezhetjük.
Kiolajozott formába tesszük, 200 fokon 65 percig sütjük alul-felül programon.
Ha elkészült leállítom a sütőt, és még 30 percig bennhagyom.
A sütőformát nem mosom ki, nem ragad bele, simán ki lehet belőle fordítani.
BEJGLI
Teljes őrlésű liszt, 100 g cukor, só, szárított élesztő, vanília, 250g vaj, 4 tojássárgája, 2-3 deci víz, tej.
Rizstejjel is készítettem, abból is annyit tettem bele, hogy a tészta jó állagú legyen.
A töltelék fél kiló mák, vagy dió, 370g cukor, a tejből valamennyi hogy ne legyen túl híg, 4 tojásfehérje habbá verve.
A tölteléket kreativitásotokra bízom, én almapürét, mazsolát – ha van bontva – valamilyen lekvárt szoktam hozzá tenni.
Sütés: alsó-felső program 40 perc 200 fokon.
Ja, és egész tojással megkenem a tetejét.
POGÁCSA
Egy kiló teljes őrlésű búza, egy kiló főtt áttört burgonya, kb 200 g zsír, 3-4 tojás, száraz élesztő, só, saját fűszerekből ízlés szerint amihez éppen kedvem van. Medvehagyma, szárított hagymaszár, ki amit szeret.
Sütési program légkeverésen, mert 3 tepsivel szoktam készíteni, 180 fok, 23 perc.
Természetesen annyi vizet teszek hozzá, hogy a tészta állaga megfelelő legyen.
Víz helyett én igyekszem főtt krumplinak a levét, vagy főtt zöldségek levét használni.
Pogácsának a tetejét fölvert tojással meg lehet kenni.
NÁLUNK EGY REGGELI
Nálunk a reggeli általában gyümölcs salátával kezdődik, ami lehet eper, fekete szeder, alma, ez mézzel összekeverve. két-három szelet aszalt alma, két-három dió, és egy nagyon egyszerű almás sütemény, ami az almalé préselésekor visszamaradó sűrű pépből készül.
Fele almapüré, fele liszt. Egy vaj, élesztő, cukor, nagy darabokra tört dió, tetszés szerint csoki, kókuszreszelék, zabpehely.
Az állagát almalével szoktam beállítani.
Ezt az egészet beleterítem a tepsibe, és 200 fokon húsz percet sütöm.
Ebből reggelire a lányok egy fél tenyérnyi szeletet esznek, s utána legközelebb három óra környékén fogyasztják el az ebédjüket, ami két szendvics. A zöld az rukkola, vagy salátalevél ami a kertben éppen van. Az előétel sárgarépa, a desszert néhány aszalt alma és dió. A picike itthon ebédel, ezért ő csak néhány mézeskalácsot visz.
Este nyolcra megyek értük, fél kilenc környékén még egy könnyű vacsora.
Ennyi táplálék elég a jó tanulmányi eredményhez, és a sportoláshoz, az egészséges, jól működő szervezetnek. Természetesen a forrásvizet itthonról viszik.
kép és szöveg Szombathelyi Tibor
Életiskola Bárdudvarnok
emtévé