Sütőtökös-zöldalmás hajtott pite

 

Hozzávalók a tésztához

  • 20dkg finom liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ek tejföl
  • 2ek. hideg víz
  • 1 felvert tojás a kenéshez (én ezt elfelejtettem)

Hozzávalók a töltelékhez

  • 3 nagy zöldalma
  • 60 dkg sütőtök
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 1/4 tk só
  • 3 ek liszt
  • 1/3 csésze barna cukor
  • 1/5 csésze kristálycukor
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál whiskey

A felkockázott hideg vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, tejfölt és a vizet. Gombóccá gyúrjuk, fóliába csomagolva fél órát hűtőben pihentetjük.
A tököt meghámozzuk, szeleteljük és 10 percre közepesen meleg sütőben elősütjük.
Az almákat meghámozzuk, szeleteljük.
Keverjük össze a liszttel, a sóval, a cukorral, citrommal, a whiskey-vel és a fűszerekkel, majd a tököt is adjuk hozzá.
A tésztát kerek formára nyújtjuk, s a közepére halmozzuk a gyümölcsöt.
Széleit hajtsuk fel, kevés vízzel ecseteljük meg hogy ne váljanak el egymástól.
75 perc alatt süssük készre.
Hagyjuk kicsit hűlni mielőtt felvágjuk.
Finom vanília fagylalttal tálalhatjuk!

kép és szöveg Pataki Takács Edit
emtévé