Feketeszedres zabpelyhes

 

Ha egy picit savanykás édességre vágytok, akkor bátran használjatok áfonyát. És mivel tudjuk, hogy a bogyós gyümölcsökhöz nagyon jól passzol a túró, így azt akár ricottaval is kipróbálhatjátok. Tehát készítsétek el ezt az áfonyás, krémes, de közben meg ropogós morzsasütit.

Hozzávalók (20×20-as formához)

A tésztához

  • 100 g vaj
  • 200 g barnacukor
  • 1 tojás
  • 150 g liszt
  • fél tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 150 g zabpehely
  • 30 g zabpehely a morzsához

A töltelékhez

  • 350 g ricotta
  • 50 g kristálycukor
  • 40 g vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 2 egész tojás
  • 150 ml tejszín
  • 300 g friss áfonya

A vajat a barnacukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojást és eldolgozzuk vele. A lisztet, a szódabikarbónát, a csipet sót és 150 g zabpelyhet a tojásos részhez adjuk és eldolgozzuk. A formát kibéleljük sütőpapírral, ahol nincs papír, ott körbekenjük vajjal, belenyomkodjuk a tészta 2/3 részét és 180 fokon légkeveréses funkción 3-4 percig elősütjük.A ricottát a vaníliás cukorral, a citrom héjával és levével összekeverjük, hozzáadjuk a villával felvert tojásokat, beleöntjük a tejszínt és jól összekeverjük, majd a tésztaalapra öntjük és a tetejét megszórjuk áfonyával.
A morzsához a maradék (1/3) tésztát a 30 g zabpehellyel összemorzsoljuk és az áfonya tetejére egyengetjük. 180 fokon légkeveréses sütőben 20-25 percig sütjük.

kép és szöveg Edit Álomvilága
emtévé