HORVÁTH KATA KONYHÁJA
Nézd és főzd!
Korábban én is féltem nekiállni kelt tészta készítésének, de egy-két sütés után rájöttem, pici odafigyeléssel, nem nagy ördöngősség.
Fontos, hogy huzat mentes, meleg konyhában dolgozzunk.
Az alapanyagokat és az eszközöket is készítsük ki előre, hogy felvegyék a konyha melegét.
HOZZÁVALÓK
- 1 kg liszt
- fél liter langyos tej
- 5 db tojás
- 2 evőkanál cukor
- 2 cl rum
- 1 mokkás kanál só
- 1 élesztő
ELKÉSZÍTÉS
Kezdésként, langyos tejben, egy kiskanál cukorral futtassuk fel az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, sót és a rumot.
Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt.
És most jön a neheze…
A dagasztás.
A tésztát elkezdjük dagasztani, és folyamatosan, apránként adagolunk hozzá annyi tejet, amit felvesz a tészta. Figyeljünk rá, hogy ne ragadjon, szép homogén legyen.
Addig kell dagasztani, amíg a tészta felületén apró hólyagok nem lesznek.
A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztához keverjük.
Ekkor belisztezzük a felületén, letakarjuk és meleg helyen duplájára hagyjuk keleszteni, ez nagyjából fél óra.
A megkelt tésztát, lisztezett deszkára borítjuk, majd kézzel, ujjnyi vastagságúra lapogatjuk.
Egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, majd ismét pihentetjük.
Ha az olaj már forró, beletesszük a fánkokat az olajba és fedő alatt fél percig sütjük. Megfordítjuk őket és ismét fél percig pirosra sütjük, immár fedő nélkül.
Szalvétára vagy konyhai papírtörlőre kiszedjük, majd porcukorral, lekvárral, tálaljuk.
Az elkészítését megnézhetitek a GASTRO EKLEKTIKA csatornán
kép Pálfalvi Dorottya
emtévé