Szilvás gombóc kelt tésztából

 

Hozzávalók

  • 50 dkg finom liszt szitálva
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • vaníliás cukor
  • pici só
  • 3 tojás sárgája
  • 4-5 dl langyos tej
  • 10dkg vaj
  • friss házi szilvalekvár

Elkészítés

Először a lisztbe kis mélyedést vájtam, ebbe került a cukor, az élesztő, egy kis langyos tej, majd pici lisztet szórtam rá.
Tíz perc múlva sót kevertem a lisztbe, és lassan adagoltam hozzá a tejet és a tojás sárgáját.
Közepesen lágy tészta lett belőle.
A végén apránként beledolgoztam a szoba hőmérsékletű vajat is.
Pihentettem húsz percet, utána kinyújtottam téglalap alakúra és 18 darabra vágtam.
Mindegyik közepébe házi szilvalekvárt tettem majd gombóccá formáltam.
Egy kerek edénybe szilikonos sütőpapírt tettem. A gombócokat körbe raktam, bőven hagyva közöttük helyet, hogy megnőhessenek.
Megkentem tojással, lenmagot szórtam rá, és húsz perc kelesztés után tettem a sütőbe.
25-30 perc alatt sül meg.

kép és szöveg Hatvani Mária Tündérkert
emtévé