Húsvéti kalács

 

Hozzávalók

  • 2 kg finom liszt
  • 1,2 liter tej
  • 6 dkg élesztő
  • 20 dkg vaj
  • 8 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 24 dkg cukor
  • 1 kk. só

Elkészítés

A lisztet megszitáljuk,mélyedést készítünk a közepébe, 2 dl cukros langyos tejben elkészítjük az élesztővel a kovászt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is és megdagasztjuk, pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk.
A második pihentetés után a tésztát egyenlő részre osztjuk,nekünk 30 db gombóc lett, amit utána megsodortunk és összefontuk tejes tojással megkentük és 20 percet pihentettük a tepsiben.
Majd kemencében kisütöttük kb 15 perc alatt, sütőben kb 30 perc lesz.
Amikor kisült cukros vízzel megkentük a tetejét és kicsit letakartuk. Ebből a tésztából nagyobb fonott kalácsok is készíthetők

szöveg Hatvani Mária Tündérkert
kép Edit Álomvilága

emtévé