Csokoládés kevert kuglóf

 

Hozzávalók

  • 17,5 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 fél vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 evőkanál rum
  • csipet só
  • 5 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg kakópor
  • frissen reszelt narancshéj
  • egy jó marék zöld tökmag
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár (szerintem lehet nagyvonalúbban is bánni a lekvárral)
  • 15 dkg étcsokoládé

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A formát kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, sót, a vaníliát, rumot, a sütőporral elkevert lisztet, étkezési keményítőt. A masszát a formába öntjük és kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Még melegen rákenjük a közben felforrósított baracklekvárt, s hagyjuk kihűlni.
Nekem eszembe jutott tegnap, hogy nyugodtan furkálhatunk egy fakanál végével apróbb lyukakat és oda is kerülhet lekvár, ezáltal csak még szaftosabb lesz a kuglófunk.
A csokoládét apró darabokra törjük és vízgőz felett felolvasztjuk, majd a kihűlt kuglófra öntögetjük egy kanál segítségével.

Tipp

A tésztába tetszőlegesen keverhetünk apró gyümölcsdarabkákat, mazsolát, kandírozott gyümölcsöket is.

kép és szöveg Edit Álomvilága
emtévé