Délutáni szirupos körtéslepény

 

Hozzávalók

  • 250g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 1 zacskó vaniliás cukor (az enyémből kimaradt, mert nem volt itthon, helyette zöld citrom leve és héja)
  • 4 tojás
  • néhány csepp rum eszencia (helyette nálam friss citromlé)
  • 125g búzaliszt (királybúza)
  • 125 g kukoricaliszt
  • 2 teáskanál sütőpor (illetve szódabikarbóna, mert a sütőpor is elfogyott)

250 gr vajat felolvasztok, majd belekeverem a cukrot, vaníliás cukrot. Egyesével hozzáadom a tojásokat, legalább két percig keverem a géppel.
Beleteszem a csipet sót, a rumeszenciát, majd a liszttel elvegyítem a sütőport, s apránként a vajas masszához adagolom.
A tésztát kivajazott, lisztezett formába simítom, s a tészta tetejébe helyezem ( óvatosan belenyomom ) az előzőleg félbevágott körtéket (a héja rajta maradt!).
160-180 fokra előmelegített sütőbe teszem és enyhén pirosra sütöm a tetejét.
A sütés befejezése előtt tíz perccel megkenegetem a körték tetejét juharsziruppal, amiből a tésztára is jutott kicsi.

kép és szöveg Edit Álomvilága
emtévé