Frissen sült tejes-vajas kiflik

 

Ez egy igazi, pihe-puha foszlós kifli
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre.

Hozzávalók

  • két és fél bögre fehér finomliszt (32 dkg)
  • 1 bögre 2,8%-os langyos tej (2,5 dl)
  • 1 bögre 2,8%-os langyos tej (2,5 dl)
  • fél kocka élesztő (2,5 dkg)
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 púpos teáskanál cukor
  • 1 púpos teáskanál só
  • pici tej a kenéshez

Elkészítése

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben.
Ezután a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk, melyet két egyenlő gombócra osztunk.
A gombócokat ezután kör alakúra nyújtjuk, körülbelül fél centi vastagságúra, majd négy-négy cikkre vágjuk őket.
A cikkeket ezután olyan vékonyra elnyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd a szélesebbik felüknél fogva kiflikké csavarjuk őket, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket, majd megkenjük a tetejüket tejjel. Férjen rá egy tepsire mind!
A sütő aljába kisebb tepsibe kevés vizet teszünk, majd felkapcsoljuk 200 fokra, alul-felül sütésre, és betesszük a kifliket az ekkor mindig hideg sütőbe.
Körülbelül húsz perc alatt aranybarnára sülnek, és már készen is vagyunk.

szöveg Takács Erika
kép Edit Álomvilága

emtévé